Pikantna zupa krem z soczewicy

Zupa ta chodziła za mną od dawien dawna. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Warszawie i już wtedy wiedziałam, że koniecznie zrobię taką samą w domu. Problem tkwił jednak w tym, że albo brakowało składników, albo chęci.

Smaki jednak zrobiły swoje, a przepis od jednej z dziewczyn na FB zmobilizował do działania. Nie byłabym sobą, gdybym oczywiście trochę nie zmodyfikowała. Zwłaszcza, że oryginał przewidywał dodatek ciecierzycy, którą owszem miałam, ale nie puszkowaną. Nie namoczyłam jej na noc, więc musiałam czymś zastąpić. I tak pomysł padł na ziemniaka. Efekt? Bardzo zadowalający

Składniki:

2 szklanki soczewicy czerwonej

1 duża papryka czerwona

1 puszka pomidorów krojonych (latem mogą być świeże)

2 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 litry wody

1 łyżka oleju

Przyprawy: łyżeczka- kurkumy, cynamonu, papryki mielonej słodkiej, mielonego imbiru i majeranku; ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 listki laurowe, szczypta kminku i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na początek dobrze płuczemy soczewicę, a następnie zalewamy ją 2 litrami wody. Dodajemy dwa ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. W międzyczasie paprykę oraz cebulę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy pomidory i podsmażamy do czasu aż woda nie odparuje.

Następnie całość dodajemy do gotującej się soczewicy z ziemniakami. Podgotowujemy przez około 3-4 minuty. Wyłączamy gaz i blendujemy wszystko na gładką masę. Po zmiksowaniu ponownie włączamy gaz i dodajemy przyprawy. W zależności od naszych upodobań dozujemy odpowiednią dawkę pieprzu cayenne. Sól dodajemy na samym końcu, by soczewica nie straciła swoich właściwości odżywczych.

Zupa ma mieć wyraźny smak, ma posiadać gładką konsystencję. Ja podaję z grzankami lub chrupiącą bagietką. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. Mati zajada się nią na równi z pomidorową.


 

Na koniec słów kilka o soczewicy, która ze względu na swoje właściwości odżywcze szczególnie polecana jest kobietom w ciąży oraz mamom karmiącym. Roślina ta zawiera dużą ilość kwasu foliowego (pokrywa 45% dziennego zapotrzebowania) i żelaza, dlatego powinny zajadać się nią zwłaszcza osoby cierpiące na anemię. Pamiętać należy jednak, aby solić ją już pod sam koniec gotowania, a sam proces obróbki cieplnej nie powinien trwać dłużej niż 25-30 minut. Soczewica czerwona nie wymaga namaczania.

 

Zobacz także

takatycia

  • Uwielbiam zupę z soczewicy, ale kremu jeszcze nigdy nie robiłam 🙂