Ciasto marchewkowe – zdrowa alternatywa

Przepis na marchewkowe specjały już się kiedyś na blogu pojawił. Marchewkowymi muffinkami zajada się Mati od małego. KLIK

Tym razem coś dla nas, dorosłych lub dla starszych dzieciaków (mój trzylatek wcinał, aż mu się uszy trzęsły).

Zdrowa wersja ciasta marchewkowego. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Proporcje na oko (serio, tu nie ma co zepsuć, ciasto i tak nie wyrasta, więc o zakalec martwić się nie musimy).

 

Potrzebujemy:

– około kilograma marchewek (trzemy na drobnym oczku lub puszczamy przez wyciskarkę- wtedy bierzemy tylko „odpad” a sok pijemy na zdrowie)

– 2-3 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne, ale można i górskie)

– 4 jajka

– szczypta soli, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

– 3- 4 łyżki miodu (dałam wielokwiatowy)

– łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 garście orzechów (włoskich, ale można zrobić miks np z laskowymi, nerkowca, migdałami- wszystko drobno siekamy, można w blenderze)

– 2-3 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego! ma pachnieć:) )

Do posmarowania serek naturalny (np Mocarz (świetny skład!), Prsident, Philadelphia itp)

 

DSC_0158

Marchewkę obieramy, trzemy na najdrobniejszym oczku. Odciskamy sok. Ja użyłam wyciskarki, więc wióry były suche. W takim przypadku potrzeba mniej płatków owsianych. Płatki mielimy w blenderze na mąkę – zwykle około 20 sekund. Ma wyjść mąka. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy startą marchew partiami. Mieszamy. Znów dodajemy mąkę z płatków i wszystkie przyprawy, 2 łyżki miodu i orzechy. Mieszamy oczywiście. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Zgadnijcie co robimy? Podpowiem- mieszamy 😉

Małą blaszkę smarujemy pozostałą 1 łyżką oleju kokosowego. Ciasto wykładamy. Równamy i wkładamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny (trzeba zaglądać- im niższe ciasto z uwagi na wielkość blaszki, tym krócej pieczone).

Po wystygnięciu wierz możemy posmarować delikatnym, kremowym serkiem z domieszką miodu lub soku cytrynowego.

Ciasto jest ciężkie, mokrawe.

Zobacz także

takatycia

  • Marta

    w piekarniku:)