Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym
Mateusz, jak wiecie zjada praktycznie wszystko co mu dam. Dłuższą chwilę zastanawiałam się czy jest coś takiego, czego nie lubi i przysięgam nic nie przychodzi mi do głowy. Ma natomiast swoje ulubione smaki i potrawy, które po podaniu znikają w oka mgnieniu. Numerem jeden jest makaron, który lubi zjadać sam. Ale lubi też z sosem. Lubi wyjadać z zupy. I lubi w połączeniu z klopsikami. Dlatego te ostatnie dość często goszczą w naszym domu, podobnie jak zupa pomidorowa. Do klopsików zmieniają się jedynie dodatki. Jednym razem są to ziemniaczki, innym kasza, a jeszcze innym wspomniany makaron. Raz robię w sosie pomidorowym, innym razem w koperkowym. My dorośli zajadamy się też pieczarkowym, ale nie mam większego przekonania, żeby dać go Matiemu.
Przyrządzenie klopsików jest banalnie proste i w miarę szybkie. Można zrobić więcej i zamrozić na później. Polecam, bo świetnie sprawdzają się gdy nie mamy nic na obiad dla małego brzuszka. Dla dużych też.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego indyczego lub z kurczaka (zwróćcie uwagę, żeby nie było tylko z piersi, bo klopsiki będą zbyt suche)
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1 cebula
pęczek koperku
1 marchewka
sól, pieprz
czerstwa bułka i mleko – opcjonalnie
Na sos:
1l wody
1 kartonik sosu pomidorowego (opcjonalnie przecier)
sól, pieprz
mąka
1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu)
Wykonanie:
Cebulę obieramy i ścieramy na grubym oczku. Dodajemy mięso, wbijamy jajko. Całość ugniatamy. Wsypujemy mąkę – nie całość na raz. Wsypujemy powoli i sprawdzamy czy mięso się już ładnie wyrabia. Nie dajemy za dużo, żeby klopsiki nie były zbyt twarde. Jeżeli wolimy bardziej treściwe, opcjonalnie dodajemy bułkę wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie (oczywiście odciskamy jak w przypadku kotletów mielonych). Koperek siekamy i dodajemy do mięsa. Marchewkę ścieramy na grubym oczku i również wsypujemy do miski. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Pozostałą mąkę wysypujemy na płaski talerz i każdego klopsika delikatnie obtaczamy w mące.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na wrzącą wodę wrzucamy nasze otoczone w mące klopsiki. Gotujemy, aż wypłyną. Dodajemy sos pomidorowy, możemy dorzucić pomidory z puszki lub świeże wcześniej sparzone, obrane ze skórki i podduszone na łyżeczce oliwy. Dodajemy koperek siekany, którego nadmiar powinien nam zostać. Na koniec rozrabiamy łyżkę mąki w 1/2 szklanki śmietany, dodając trochę wody, tak aby nie powstały nam grudki. Całość wlewamy do sosu z klopsikami i mieszamy. Doprawiamy do smaku i zestawiamy z ognia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
11 komentarzy do "Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym"
Uwieeeelbiam! Dodaj kiedyś zamiast mąki ze 2-3 łyżki manny! Wtedy są jeszcze lepsze i bardzo delikatne 🙂
Dziękuję, spróbowałam. Pyszne są, a konsystencja przypominają mi klopsiki z ikei :))
Robię właśnie takie same i mój synek się nimi zajada kocha makaron w każdej postaci!
Na Insta widziałam domek Twoich marzeń chyba zamierzacie kupić?
Ależ On ma apetyt super chłopak no ale jak mama mu takie pyszności ciągle serwuje 🙂
Muszą być pycha, zrobię 🙂
Lubimy i też robimy a i też dawałam kaszę manną- są wtedy takie jeszcze delikatniejsze w konsystencji
Najlepsze jest wszystko od tatusia z tależa 😉
Sosik koperkowy jak robisz??
Dolaczam sie do pytania wyżej
Zamiast pomidorów wrzucam niecały pęczek posiekanego kopru. Gotuję. Potem zatrzepuję jogurtem lub śmietaną. Jak jest mało gesty dodaję trochę mąki do śmietany. Na koniec jeszcze sypie trochę świeżego koperku 🙂
dzięki wielkie , przepisy są świetne , no bombowe , polecam każdemu , i oczywiście proszę o więcej na obiadki dla małego i dużego brzuszka 😉 więcej , więcej więcej.. pozdrawiam gorąco