Babcia Mateuszka w kuchni – Ogórki małosolne

Ogórki małosolne wg przepisu Babci Mateuszka
Składniki:
– ogórki (w naszym przypadku na kamionkę 4l – 2,5kg)
Wybierajmy te małe, smakują zdecydowanie lepiej
– koper (duża gałąź, nie żałujemy)
– chrzan
– pieprz prawdziwy
– kilka listków ziela angielskiego
– główka czosnku polskiego
– kilka liści z wiśni (można zamiennie dać z jerzyn lub dębu)
– opcjonalnie kromka ciemnego chleba na zakwasie (ale tylko gdy mamy pewność, że nie zawiera wszystkich niezdrowych dodatków)
Zalewa:
– 1l wody
– 1,5 łyżki soli kamiennej
Oczywiście na 4l wody mnożymy sól x 4
Ogórki myjemy, układamy w kamionce lub innym naczyniu. Wodę zaprawiamy solą, dobrze mieszając.
Do ogórków dokładamy koper, chrzan i ząbki czosnku. Wsypujemy pieprz (my lubimy wyraźny smak, więc nie żałujemy), listki ziela. Na wierzch układamy liście z wiśni i pieczywo. Całość zalewamy wodą z solą.
Kamionkę nakrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-7 dni.
Po tym czasie sprawdzamy i zajadamy ze smakiem.
Dodaj komentarz
9 komentarzy do "Babcia Mateuszka w kuchni – Ogórki małosolne"
Uwielbiam małosolne .. kocham wręcz . A powiedz jeszcze ta woda to wrzątek czy nie ? Bo ja lewa jestem w temacie przetworów 😛
nie, nie – zimna 🙂
A moja mama zawsze gorącą zalewa i są boskie mniam mniam! Uwielbiam!! 🙂
U nas gorącą jak do słoików idą 🙂
Ja wczoraj rano zrobiłam, tylko gorącą wodą zalewam i wieczorkiem już jedliśmy ogóraski 🙂
Uwielbiam ogórki małosolne i robię je odkąd pojawiły się ogórki. Dodaję tylko trochę więcej soli i wychodzą pyszne:)
Ja ostatnio też robiłam małosolne, ale tylko łyżkę soli na litr wody dałam i trochę za mało słone mi wyszły, ale i tak zajadaliśmy ze smakiem. A pod koniec jak bardziej ukiszone były to nawet na zupę ogórkową się nadawały 😉
uwielbiam i zajadam się nimi przez cały sezon 😉
U Nas w tym roku rządzą ogórki ala pikle w zalewie musztardowej – pycha